Haiti’de yaşanan çeteler arası çatışmada yeni bir aktör ortaya çıktı. Kaosun hakim olduğu ülkede, vatandaşlardan oluşan intikam grupları başkent Port-au-Prince’i kontrol altına alan çetelere karşı saldırı düzenlemeye başladı. Haitililer, karşı saldırılarda çete üyelerini canlı canlı yakıp bazı çete üyelerinin kafasını kesti.
Karayip ülkesi Haiti’de çeteler arasındaki çatışmaya halk da dahil oldu. Ülkede terör estiren çetelere karşı silahlanan Haitililer, birçok çete üyesini yakalayıp infaz etti.
Dünyanın “en tehlikeli” şehri olarak bilinen Haiti’nin başkenti Port-au-Prince, çete üyelerini avlayan intikamcıların kontrolündeki bir şehir haline geldi. Başkentte, zayıf bir polis kuvveti ve vatandaşlar tarafından yönlendirilen ölüm mangaları, çok sayıda çete üyesini avlamaya başladı.
ÇETE LİDERİNİ ATEŞE VERDİLER
Önceki gün, çok sayıda çete üyesi, başkentin doğusundaki lüks mahalle Petion-Ville’de bir saldırıda öldürüldü. Bir Reuters muhabiri, “Makandal” olarak bilinen bir çete liderinin öldürüldüğü doğruladı. Muhabirin aktardığına göre,çete liderinin elleri kesilip ateşe verildi. Makandal’ın aile evi de yağmalanıp, eşyaları ve motosikleti sokakta yakıldı.
Polis ve yerel halk, başkentte hemen hemen hiç hukukun olmadığı bir ortamda, ölümcül çatışmayı bir intikam adaletinin yeniden yükselmesi olarak rapor etti.
NE OLMUŞTU?
Haiti Başbakanı Ariel Henry’nin istifasını talep eden silahlı çeteler, Port-au Prince ile Croix des Bouquets bölgesi yakınlarında bulunan iki cezaevine, 2 ve 3 Mart’ta silahlı saldırı düzenleyerek güvenlik güçleriyle çatışmıştı. Çatışmalar esnasında yaklaşık 4 bin mahkum hapishaneden firar etmiş, 12 kişi yaşamını yitirmişti.
Hükümet, 4 Mart’ta hapishaneden kaçan suçluların yakalanması için 72 saatlik olağanüstü hal ilan edildiğini ve belirli saatlerde sokağa çıkma yasağı uygulanacağını duyurmuştu. Haiti’de hapishaneden kaçan mahkumların yakalanması için 4 Mart’ta ilan edilen 72 saatlik olağanüstü halin süresi 7 Mart’ta 1 ay uzatılmıştı.
Amerika kıtasının en yoksul ülkelerinden Haiti, çetelerin yol açtığı şiddet sarmalı ve iktidar boşluğu nedeniyle ekonomik çöküşün eşiğinde bulunuyor. Uzun yıllardır siyasi, ekonomik ve güvenlik krizi gibi temel problemlerle boğuşan Haiti, 11 milyonu aşan nüfusuyla kıtlık tehlikesi yaşıyor.